Naslagwerk vol antwoorden op knagende vragen

In het Jaar van de Bever brengt de KNNV Uitgeverij i.s.m. de Zoogdiervereniging een uitgebreid naslagwerk over een veel voorkomende zoogdier in Nederland: de bever.

7 november 2012

In het Jaar van de Bever brengt de KNNV Uitgeverij i.s.m. de Zoogdiervereniging een uitgebreid naslagwerk over een weinig gezien, maar veelvoorkomend zoogdier in Nederland en Vlaanderen: de bever. Bevers verhaalt over de leefwijze en het gedrag van dit grootste knaagdier in Europa, gaat in op zijn woelige geschiedenis, blikt naar de toekomst en bevat talloze beverfeitjes. De informatieve en toegankelijk geschreven teksten worden afgewisseld met interviews met gepassioneerde beverkenners.

Dammen en burchten geven alvast een aanwijzing, maar slechts weinig mensen lukt het hem in het echt te bewonderen: de bever. Deze landschapsarchitect is bekend om zijn dikke staart en berucht om zijn dammen, maar er is ook veel dat we niet weten. Eten bevers hout? Houden ze een winterslaap? Bevers geeft antwoord op deze en vele andere knagende vragen.

De bever is bezig met een snelle opmars in Nederland en Vlaanderen. Door de mens uitgeroeid in de 19de eeuw, maar door diezelfde mens ook weer teruggebracht. Na uitzettingen in de Biesbosch in de jaren tachtig volgden vele herintroducties in andere natuurgebieden; in dit Jaar van de Bever telt Nederland inmiddels alweer zeshonderd volwassen bevers.

Bevers beschrijft de woelige geschiedenis van de bever, evenals het gedrag en de leefwijze van dit grootste knaagdier van Europa. Het boek vertelt waar en wanneer je het beste bevers kunt zien of hun sporen kunt ontdekken, zoals omgeknaagde bomen en potloodvormige takken. Daarnaast laat Bevers zien hoe vraatschade of opstuwing van water door bevers is te voorkomen en werpt het boek een blik op de toekomst van deze dambouwers.

Het boek bevat ook tal van wetenswaardigheden, over de schubben op de staart van de bever, de oranje tanden en zwemvliezen tussen zijn poten. De toegankelijke teksten worden afgewisseld met interviews met gepassioneerde beverkenners, waaronder de oprichter van de beverwerkgroep Vilmar Dijkstra, Bart Nolet van het NIOO  en Jan Classens van Waterschap Peel en Maasvallei.

Bevers is een rijk geïllustreerd en uitgebreid naslagwerk, dat vele natuurliefhebbers zal aanzetten zelf op ‘beverjacht’ te gaan om een glimp van deze bijzondere knager op te vangen.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, via www.knnvuitgeverij.nl en www.zoogdierwinkel.nl.

Over de auteurs
Jasja Dekker is ecoloog bij Alterra en schrijft graag over wat hem bezig houdt: zoogdieren en natuur. Als bewoner van het rivierengebied komt hij de bever en zijn sporen regelmatig tegen. Jasja schreef eerder Wilde konijnen en Wilde zwijnen.
Stefan Vreugdenhil is teamleider bij het bureau van de Zoogdiervereniging. Hij is voorzitter geweest van de Beverwerkgroep Nederland en voert als vrijwilliger onderzoek uit naar de verspreiding van de bever.

Jaar van de Bever
Bevers verschijnt tijdens het jaar van de Bever, een campagne van de Zoogdiervereniging. Meer informatie op www.jaarvandebever.nl.

Publicatiedatum: 07 november 2012