Nieuwe vleermuiskasten gepresenteerd!

10 november 2011

Vleermuizen zoeken hun verblijfplaatsen in onder meer gebouwen, groeves of bomen. Maar een aantal soorten kunnen ook gebruik maken van door mensen gemaakte vleermuiskasten. De Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten hebben in het Jaar van de Vleermuizen een serie nieuwe vleermuiskasten ontwikkeld.

Vleermuizen kunnen niet zelf een verblijfplaats maken. Ze gebruiken bestaande plekjes zoals gaten in bomen en zolders, kelders of spleetvormige ruimten in gebouwen. Met vleermuiskasten kunnen we die vleermuizen een extra verblijfplaats bieden. Vooral individuele mannetjes of kleine groepjes vleermuizen gebruiken graag een vleermuiskast. Als paarplaats in het najaar, of gewoon om de dag in door te brengen. De meeste gangbare vleermuiskasten zijn echter te klein en te temperatuurgevoelig om de jongen groot te brengen of in te overwinteren.

Verschillende soorten vleermuizen hebben verschillende wensen voor een kast. Dat verschilt bovendien tussen de seizoenen. Sommige soorten kruipen graag in een nauwe spleet en anderen hangen liever op een kluitje in een holte. Er zijn daarom twee type kasten: platte en ruime kasten. Vleermuizen die normaal in spouwmuren wonen, zitten graag in platte kasten. Zoals de gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis. Boombewonende vleermuizen, zoals gewone grootoorvleermuizen of rosse vleermuizen wonen liever in ruime kasten.

In het kader van het Jaar van de Vleermuizen hebben de Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten een nieuwe serie vleermuiskasten ontwikkeld. Deze kasten hebben elk eigenschappen die voor specifieke soorten en/of functies geschikt zijn. Vleermuiskasten zijn nooit een volledige vervanging voor verblijfplaatsen in gebouwen, bomen of ondergrondse ruimtes, maar vormen wel een welkome aanvulling. Bovendien kun je vleermuizen dicht bij huis krijgen, wat gewoon erg leuk is!

Via deze link komt u bij de vleermuiskasten die voortkomen uit de bijzondere samenwerking tussen de Zoogdiervereniging en Vivara Natuurbeschermingsproducten. Meer informatie over vleermuizen en het gebruik van vleermuiskasten vindt u in de brochure die de Zoogdiervereniging heeft uitgebracht.

Jaar van de Vleermuizen
Niet alleen in Nederland maar in heel Europa is 2011 het Jaar van de Vleermuizen. Met een publiekscampagne vraagt de Zoogdiervereniging aandacht voor deze voor veel mensen onbekende, mysterieuze maar wel beschermde en uiterst nuttige vliegende zoogdieren.

Kijk op www.jaarvandevleermuizen.nl.
 

Publicatiedatum: 11 november 2011