Eerste vleermuizen weer uit winterslaap


10 maart 2011

De Zoogdiervereniging en de stadsecoloog van de gemeente Utrecht kregen 9 maart via Twitter de eerste melding van vleermuizen die zich na hun winterslaap weer buiten waagden. De waarneming werd gedaan aan de Croeselaan op korte afstand van een bekende winterslaapplek van vleermuizen in de binnenstad van Utrecht, het hoofdgebouw 3 van de NS. 

Waarschijnlijk waren dit gewone dwergvleermuizen maar mogelijk ging het ook om ruige dwergvleermuizen. Gezien de weervooruitzichten komend weekend zullen zich dit weekend 's avonds meer vleermuizen laten zien. Het zijn nu vooral gewone dwergvleermuizen die kort 's avonds te zien zijn, maar rosse vleermuizen zijn nu ook al mogelijk. Jagende vleermuizen zijn nu vooral in en om grote steden te zien, waar het net iets warmer is dan in het buitengebied. Deze vleermuizen jagen vooral langs door de zon opgewarmde muren en windbeschutte plekken boven ondiep water. Andere soorten zoals de baardvleermuizen blijven nog minstens een maand in winterslaap, omdat hun voedsel, spinnen en kleine nachtvlinders, nog niet aanwezig zijn.

De tweet van de stadsecoloog:
@Stadsecoloog030 Gisteren (2) en vanavond 18.15 u (12) weer #vleermuizen gezien, ze zijn best groot. #Croeselaan #Dichterswijk 


Foto:  zwerm dwergvleermuizen - Wesley Overman

Publicatiedatum: 02 april 2011