Digitale Pluisweek ‘Uilen en Muizen CSI’ tijdens meivakantie

26 april 2011

Van 30 april tot en met 8 mei gaat de Pluisweek Uilen en muizen CSI digitaal in reprise. Kinderen kunnen op internet braakballen pluizen en een pakketje bestellen. Ze kunnen dan als ware crime scene investigators op zoek naar welk dier ‘slachtoffer’ is geworden van de uilen. Zo leren ze op een leuke manier over voedselketens in de natuur. Vanwege het succes van de eerste Pluisweek in november vorig jaar is er nu in de meivakantie een digitale reprise.

Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) een unieke ervaring die ze veel leert over hoe de natuur in elkaar zit. Traditioneel wordt het in grotere groepen gedaan bijvoorbeeld in de klas of op het bezoekerscentrum. Dat levert enthousiaste reacties op en het idee om ook voor individuen het braakballen pluizen mogelijk te gaan maken.

Initiatiefnemers, de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en IVN ontwikkelden daarvoor een ‘doe-het-zelf-kit’. Een pakketje met onder andere minstens twee braakballen, pluismateriaal als een pincet, instructies en een zoekkaart waarop aan de hand van schedels en kaken de soort op te speuren is. Die zoekkaart is verschenen als poster in een speciale oplage van Wildzoekers Expres die in het pakketje meegaat.

Tijdens en (voor zover de voorraad strekt) ook na de digitale pluisweek kunnen opa’s en oma’s, vaders en moeders de doe-het-zelf-kit (ter waarde van 9,95 euro) opvragen tegen betaling van 5 euro. En dan kunnen ze er thuis mee aan de slag. Bestellen kan op www.wildzoekers.nl. Na het pluizen en speuren kunnen ze op deze website ook kijken hoe bijzonder de vondst is (door de soort muis te melden). En de kinderen kunnen digitaal pluizen door het on line spel Uilen en Muizen te spelen. Wie verbreekt de hoogste score? 

Gedachte achter het project dat gefinancierd wordt door het ministerie van ELI (voorheen LNV) is om de interesse voor en kennis van de natuur op een unieke wijze bij mensen thuis te brengen. Naar aanleiding van de speurtocht van de braakballenbotten leren kinderen veel over voedselketens in de natuur.


Zie ook http://www.wildzoekers.nl/?pag=264

Foto's: Pluisweek november 2010, aftrap Beekse Bergen IVN, Maurits van Hout

Publicatiedatum: 26 april 2011