Wilde zwijnen in Utrecht? (UPDATE!)


19 september 2010
 

De Zoogdiervereniging heeft 2010 uitgeroepen tot het ‘Jaar van het wild zwijn’. Het gaat goed met het wild zwijn. Ze breiden hun areaal uit en worden steeds vaker buiten de gedooggebieden Veluwe en Meinweg gezien. Dus het was een kwestie van tijd voordat ook in Utrecht wilde zwijnen gemeld zouden worden.
 

In september was het zo ver. In een maïsperceel, gelegen aan de rand van het Remmersteinsche Bosch bij Rhenen, werden sporen aangetroffen die werden toeschreven aan het wild zwijn. Twee weken later werden ook in het naastgelegen grasland wroetsporen gevonden.Het is nog onduidelijk of hier werkelijk sprake was van een wild zwijn. Onmogelijk is het zeker niet, maar volgens sommigen die ter plaatse zijn geweest zou het om een das kunnen gaan. De Zoogdiervereniging hoort het graag wanneer er weer verse sporen worden gevonden zodat we deze kunnen onderzoeken.

De terugkeer van het wild zwijn op de Utrechtse Heuvelrug zou zeer bijzonder zijn. Dus blijven aanvullende waarnemingen gewenst. Wie een wild zwijn ziet graag meteen melden via waarnemingen@zoogdiervereniging.nl, het liefst met bewijsmateriaal.
 

Foto: Wild Zwijn, Bram Achterberg (archief)

UPDATE (21 oktober 2010): Een medewerker van de Zoogdiervereniging heeft bewijs gevonden van de aanwezigheid van wilde zwijnen in Utrecht (gemeente Rhenen) in de vorm van haren. 


 

Publicatiedatum: 19 oktober 2010