Pluisweek ‘Uilen en Muizen CSI’ van start tijdens Nacht van de Nacht

15 juli 2010

Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) een unieke ervaring die ze veel leert over hoe de natuur in elkaar zit. Traditioneel wordt het in grotere groepen gedaan bijvoorbeeld in de klas of op het bezoekerscentrum. Dat levert enthousiaste reacties op. Nu komen de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en het IVN met het idee om ook voor individuen het braakballen pluizen mogelijk te gaan maken.

De Initiatiefnemers ontwikkelen daarvoor momenteel een ‘doe-het-zelf-kit’. Een pakketje met onder andere minstens twee braakballen, pluismateriaal als een pincet en loep, instructies en een zoekkaart waarop aan de hand van schedels en kaken de soort op te speuren is. Die zoekkaart verschijnt als onderdeel van een speciale oplage van het blad Wildzoekers Expres dat in het pakketje meegaat.

Tijdens en (voor zover de voorraad strekt) ook na de pluisweek kunnen opa’s en oma’s, vaders en moeders de doe-het-zelf-kit (ter waarde van 9,95 euro) opvragen tegen betaling van kosten. En dan kunnen ze er op een regenachtige zaterdagmiddag mee aan de slag. Het is de bedoeling dat ze op de webiste van Wildzoekers kunnen kijken hoe bijzonder de vondst is en de kinderen die er geen genoeg van kunnen krijgen, kunnen digitaal verder pluizen door het on line spel Uilen en Muizen te spelen.

Gedachte achter het project dat gefinancierd wordt door het ministerie van LNV is om de interesse voor en kennis van de natuur op een unieke wijze bij mensen thuis te brengen. Naar aanleiding van de speurtocht van de braakballenbotten leren kinderen veel over voedselketens in de natuur.

Omdat zowel uilen als muizen nachtdieren zijn, sluit de pluisweek prima aan bij de Nacht van de Nacht die op 30 oktober met het verzetten van de klok, wordt gehouden. Dan gaat het licht op veel plekken uit en zijn er talloze nachtelijke activiteiten als eerbetoon aan de donkere nacht. De Nacht van de Nacht is een initiatief van Natuur en Milieu en de Milieufederaties.


 

Publicatiedatum: 15 juli 2010