Pluisweek ‘Uilen en Muizen CSI’ begonnen

1 november 2010

Op zaterdag 30 oktober is de pluisweek ‘Uilen en muizen CSI’ van start gegaan met de landelijke aftrap in Safaripark Beekse Bergen. Een kleine vijftig kinderen speurden mee. Doe-het-zelf pakketjes zijn nog de hele week te bestellen op Wildzoekers.nl. Er zijn nu al honderden pakketjes besteld.

De pluisweek Uilen en Muizen CSI is op zaterdag 30 oktober afgetrapt in Safaripark de Beekse Bergen waar een kleine vijftig kinderen onder leiding van IVN gidsen uit Tilburg en Oirschot braakballen geplozen hebben. Vanwege het slechte weer werd de activiteit gehouden in het Afrikadorp. Dat was met roodwitte linten afgezet als ware ‘crime scene’. Er liepen ook mensen rond met de karakteristieke witte pakken en natuurlijk waren er de doe-het-zelf pakketjes Uilen en Muizen CSI. Ook op een aantal andere plekken in het land zijn al groepjes kinderen aan het speuren geweest.

Het unieke van het project Uilen en Muizen CSI is dat nu voor het eerst het pluizen van braakballen mogelijk wordt thuis in het gezin. Hoe zit dat? Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) een unieke ervaring die ze veel leert over hoe de natuur in elkaar zit. Traditioneel wordt het in grotere groepen gedaan bijvoorbeeld in de klas of op het bezoekerscentrum. Dat levert enthousiaste reacties op en het idee om ook voor individuen het braakballen pluizen mogelijk te gaan maken.

Initiatiefnemers, de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en IVN hebben daarvoor een ‘doe-het-zelf-kit’ ontwikkeld. Een pakketje met onder andere, een sticker en folder met tips, twee braakballen, pluismateriaal als een pincet, instructies en een zoekkaart waarop aan de hand van schedels en kaken de soort op te speuren is. Die zoekkaart is onderdeel van een speciale oplage van Wildzoekers Expres die in het pakketje meegaat. Er zijn ondertussen al honderden van die pakketjes besteld.

Voor zover de voorraad strekt kunnen opa’s en oma’s, vaders en moeders op Wildzoekers.nl de doe-het-zelf-kit vanaf de Pluisweek opvragen tegen betaling van 5 euro. Met het pakketje kunnen ze bijvoorbeeld op een regenachtige zaterdagmiddag aan de slag. Op de website kun je na het pluizen ook kijken hoe bijzonder de gevonden muis is. Koploper tot nu toe is de veldmuis. De kinderen die er geen genoeg van kunnen krijgen, kunnen digitaal verder pluizen door het on line spel Uilen en Muizen te spelen. Zie: http://www.wildzoekers.nl/?pag=264  
 

Gedachte achter het project dat gefinancierd is door het voormalige ministerie van LNV is om de interesse voor en kennis van de natuur op een unieke wijze bij mensen thuis te brengen. Naar aanleiding van de speurtocht van de braakballenbotten leren kinderen veel over voedselketens in de natuur.

Beluister ook de reportage die Chris Vemer van Radio Rijnmond maakte toen zei een pakketje Uilen en Muizen CSI opende en ging speuren. http://www.rijnmond.nl/Programmas/Chris%20Natuurlijk (uitzending van 30 oktober, minuut 36)

 


 

Foto's: Arno Vlooswijk, IVN, opening Pluisweek 2010 in Beekse Bergen

Publicatiedatum: 01 november 2010