Bevers in de hoofdrol (VIDEO)

Bekijk de drie filmpjes met unieke beelden van bevers in Nederland. Maakster Willy de Koning legt uit waarom zij deze zoogdieren filmt.


17 juni 2010
 

Prachtige dieren zijn het, de bevers. En in steeds grotere delen van Nederland komen ze weer voor (binnenkort meer hierover). Dat zie je ook aan de sporen die ze achterlaten zoals omgeknaagde bomen. Maar een live ontmoeting met een bever is een zeldzaamheid. Gelukkig zijn er natuurliefhebbers die de moeite nemen de bever op beeld vast te leggen. Zo maakte Willy de Koning prachtige beelden waarvan er nu drie filmpjes op Youtube te zien zijn.
 

Achter die mooie beelden zit een heel verhaal. Filmster De Koning licht toe waarom zij bevers filmt:

“M’n eerste bever zag ik in de zomer van 2007 in de Biesbosch. Met mijn opblaasbare kano verkende ik de omgeving, op zoek naar ijsvogels en reeën. Plotseling zwom er een bever vlak bij me. Het was een ongelooflijke verrassing waar m’n mond letterlijk van openviel. Een nieuwe passie werd geboren, maar dat besefte ik toen nog niet.

 

Sinds die tijd zoek ik ook in m’n eigen omgeving naar bevers en in Limburg zitten er gelukkig veel. Ik fotografeerde sporen en als ik geluk had een bever. Later begon ik met filmen en toen het beeldmateriaal zich begon op te hopen besloot ik er een documentaire van te maken. Via internet en de bibliotheek vergaarde ik gaandeweg de nodige kennis over het leven van de bever en raakte steeds meer aan dit slimme, aaibare dier verslingerd. De documentaire heb ik inmiddels diverse keren vertoond bij natuurorganisaties en op Youtube staan een paar korte films.

Met m’n nieuwe telelens gaat het filmen nog beter. Dit jaar hou ik een ‘beverdagboek’ bij, met veel foto’s, waar ik te zijner tijd een uitgever voor hoop te vinden.

Misschien is m’n passie een beetje uit de hand gelopen. Urenlang sta ik aan de waterkant, soms zonder resultaat, maar beleef er toch enorm veel plezier aan. Er is geen leuker dier dan de bever.... en zo menselijk.”
 

Tekst en video: Willy de Koning
Foto: Willy de Koning
 

Publicatiedatum: 17 juni 2010