Uw tuin kan egels redden!

3 sept 2009

De Zoogdiervereniging roept mensen met tuinen op deze egelvriendelijk in te richten. Met een paar simpele maatregelen zijn de meeste tuinen egelvriendelijk te maken en zo kan het leefgebied voor de egels weer toenemen. Een folder met tips en wetenswaardigheden ‘Egels ook in uw tuin!’ helpt mensen op weg. De uitgave wordt massaal verspreid tijdens het Egelweekend op 18, 19 en 20 september*.

Het gaat niet goed met de egels in Nederland en het verdwijnen van geschikt leefgebied speelt daarbij vermoedelijk een belangrijke rol. De egel voelt zich niet thuis in grootschalige agrarische landschappen (wel de kleinschalige die we van vroeger kennen) en in de steeds meer verstenende en hermetisch afgesloten tuinen. Mensen kunnen de egels helpen door hun tuin egelvriendelijk te maken. Een tuin moet daarvoor – op zijn minst een beetje -open en groen zijn. Als motto hanteert de Zoogdiervereniging: hoe minder tegels, hoe meer egels!

Zorg voor een heg, en struiken in plaats van alleen maar schuttingen of maak in muren en schuttingen voldoende openingen. Zorg voor een vijvertje (zonder al te steile oevers) of een drinkschaal. Laat een hoop bladeren en takken liggen (zeker in de herfst) zodat de egels er een nest kunnen bouwen. Leg een composthoop aan. En gebruik geen gif tegen bijvoorbeeld slakken. Want dat is schadelijk voor de egels, en bovendien ruimen de egels de slakken graag voor je op. Ze smullen ervan!

Een aantal tips komen ook van TV-tuinman (bekend van RTL Eigen Huis en Tuin), Lodewijk Hoekstra. De speciale uitgave over egels en tuinen zit vol met prachtige foto’s en grappige en informatieve illustraties. Verrassende elementen zijn de egelkalender, het egelmenu, opsporingstips, een nacht op stap met de egel en instructies (met bouwtekening!) om zelf een egelhuis in elkaar te timmeren.

U kunt de folder als PDF downloaden op www.jaarvandeegel.nl  (doorklikken op Tuinen).
  

* Leden van de Zoogdiervereniging krijgen de folder met het volgende nummer van Zoogdier automatisch meegestuurd.

Publicatiedatum: 03 september 2009