TV-tuinman Lodewijk ambassadeur Jaar van de Egel

7 september 2009

Lodewijk Hoekstra, tuinman van het RTL programma Eigen Huis en Tuin is ambassadeur van het Jaar van de Egel. Lodewijk: ‘Ik vind dat we met zijn allen de egels te hulp moeten schieten nu het niet goed met ze gaat.’ De campagne Jaar van de Egel, een initiatief van de Zoogdiervereniging, nadert zijn hoogtepunt met het Egelweekend (18, 19, 20 september).

Lodewijk Hoekstra is als presentator van Eigen Huis en Tuin de best bekeken tuinman van de Nederlandse televisie. Elke week kijken bijna een miljoen mensen naar het populaire ‘doe het zelf’ programma. Samen met klusser Thomas is hij ook dit seizoen weer te zien zijn op RTL 4, waar ze worden bijgestaan door Quinty Trustfull.

Lodewijk over zijn motivatie om ambassadeur van het Jaar van de Egel te worden: "Egels zijn fantastische dieren die thuishoren in onze natuur, maar zeker ook in onze tuinen. Helaas gaat het de laatste jaren niet goed met ze. Weer een stukje natuur die ons zo lief is die onder druk staat. Daar moeten we met zijn allen voor vechten! Als iedereen met een tuin deze egelvriendelijk maakt, maakt dat al een enorm verschil voor de egels. En het mooie is deze bijzondere dieren nog erg nuttig zijn ook. Zo zijn mensen vaak druk bezig om slakken de tuin uit te jagen terwijl het beter is je tuin zo in te richten dat een egel zich er thuis voelt want die doet het werk voor je."

De Zoogdiervereniging is bij monde van campagneleider Eric van Kaathoven zeer verheugd over het besluit van Lodewijk om in het gaan op het verzoek om ambassadeur te worden: ‘Met de campagne proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken. Die hebben we nodig voor het doorgeven van egelwaarnemingen wat van groot belang is voor ons onderzoek. Om in beeld te krijgen hoe slecht het met de egels gaat. Maar ook omdat tuinen egels kunnen redden, want meer egelvriendelijke tuinen betekent dat het weer beter zal gaan met de egels. En dan is Lodewijk met zijn enthousiasme en kennis natuurlijk een ideaal boegbeeld.’

De ambassadeur heeft onder andere een radiospotje ingesproken dat vanaf vandaag (7 september) te horen zal zijn op diverse zenders. Hij geeft tips in de folder ‘Egels ook in uw tuin!’ die tijdens het Egelweekend op allerlei plekken wordt verspreid. Lodewijk geeft die zondag ook live tips bij de open dag van de egelopvang in Naarden. En in zijn programma Eigen Huis en Tuin zal hij binnenkort bij een tuinmetamorfose een egelhuisje maken.

 

Beluister hieronder het radiospotje!


 

Foto: Lodewijk Hoekstra spreekt radiospotje in, door Eric van Kaathoven

Publicatiedatum: 07 september 2009