Op zoek naar Exotische Pallas eekhoorns (AUDIO)

16 april 2009

In de bossen van Weert leeft een bijzondere exotische eekhoornsoort: de Pallas eekhoorn. Het zijn mooie diertjes, maar eigenlijk horen ze hier niet. Het is een uit China afkomstige soort die de inheemse eekhoornsoort verdringt. Daarmee zijn de Pallas eekhoorns in Nederland een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn. Hoeveel het er precies zijn is niet bekend. Daarom is de Zoogdiervereniging VZZ bezig met een speciaal project om het aantal Pallas eekhoorns in kaart te brengen.

Beluister HIER de reportage van Vroege Vogels.

 

De Pallas eekhoorn Callosciurus erythraeus is tot nu toe alleen waargenomen ten zuidoosten van Weert en mogelijk in een bungalowpark in het Limburgse America. De dieren bij Weert zijn nakomelingen van in 1998 bij een dierenhandelaar ontsnapte exemplaren. Het is momenteel niet bekend hoe groot de populatie en het actuele verspreidingsgebied zijn. Er zijn wel berichten binnengekomen dat in het 9 kilometer westelijk gelegen natuurgebied Mariahof in België eekhoorns worden gezien die gezien de beschrijving goed overeenkomen met de Pallas eekhoorn. Indien dat het geval is dan is het aannemelijk dat het bosrijke tussengebied eveneens tot het actuele leefgebied behoort.

De Zoogdiervereniging doet nu onderzoek met zogenaamde 'haarvallen', als de dieren daarlangs komen blijven er haartjes achter en daaruit is af te lezen of het een 'Pallas' betreft.

Bij America is een aantal jaar geleden een aantal Pallas eekhoorns uitgezet die in België in West-Vlaanderen in het wild zijn gevangen. Voor het uitzetten zijn de dieren operatief onvruchtbaar gemaakt. Momenteel is niet bekend in hoeverre er nog dieren voorkomen en of de operaties foutloos zijn verlopen en ze zich inderdaad niet kunnen voortplanten. 
 

Zie ook: http://www.zoogdiervereniging.nl/node/543

Foto:  Pallas eekhoorn (Callosciurus erythraeus), Leemt2

Bron van tekst: Vroege Vogels

 

 

Publicatiedatum: 16 april 2009