Het Egelweekend is begonnen!

18 september 2009

De ‘egeltelling’ tijdens het Egelweeekend moet met andere gegevens antwoord geven op de vraag of het inderdaad zo slecht gaat met de egel als vermoed wordt. En of de egel op de Rode Lijst voor bedreigde zoogdieren moet komen.

Wanneer zag u voor het laatst een egel?
Mensen kunnen op een speciaal meldpunt op www.jaarvandeegel.nl doorgeven waar ze een egel gezien hebben. Maar ook de mensen die tegenwoordig nooit meer egels zien, maar vroeger wel, kunnen dit doorgeven op de actie-site. Dit laatste deel van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel is vandaag geopend. De eerste meldingen komen al binnen.

Tijdens het Egelweekend zijn er activiteiten over egels op diverse plekken in het land. Zo zijn er open dagen van egelopvangcentra, activiteiten voor kinderen, geeft TV-tuinman Lodewijk Hoekstra tips over egelvriendelijk tuinieren en is de Engelse egelman, Hugh Warwick,in Nederland voor een lezing onder het motto ‘Red de egel, red de wereld!’. Een actueel overzicht ziet u op www.jaarvandeegel.nl (doorklikken op ‘Egelweekend’).

Resultaten
De Zoogdiervereniging hoopt maandag (in de loop van de dag) een tussenstand te kunnen geven van het onderzoek in de vorm van een kaartje van (een deel van) de doorgegeven egelwaarnemingen en van de locaties waar mensen geen egels meer melden. Meer dan een eerste en voorlopige tussenstand zal dat echter niet kunnen zijn. In de komende weken en maanden wordt de informatie over egels die is verzameld bij elkaar gelegd en geanalyseerd. De Zoogdiervereniging hoopt dan tegen het einde van het jaar (als de egels ondertussen in winterslaap zijn) te kunnen zeggen of het inderdaad zo slecht gaat met de egels als de trends nu aangeven. 


 

Publicatiedatum: 18 september 2009