Egels uit winterslaap: egelmeldpunt van start!

16 april 2009

Ziet u dit jaar, het Jaar van de Egel, een egel rondsnuffelen in tuin of park, geef het dan door aan de mensen van de Zoogdiervereniging. Dat kan via www.jaarvandeegel.nl (doorklikken op MELDPUNT). Ook waarnemingen van dode egels zijn, hoe triest ook, welkom. Alle plekken waar egels worden gezien, worden in kaart gebracht.

Diverse mensen hebben ondertussen al egels gezien en doorgegeven aan de mensen van de Zoogdiervereniging. Mede daardoor en door de contacten met egelopvangcentra kunnen we stellen dat de winterslaap nu toch echt voorbij is. De incidentele meldingen van wakkere egels in maart zijn in april meer structureel geworden. De temperaturen zijn hoog genoeg en er is weer voldoende voedsel voor de egels die na de maanden van winterslaap weer op gewicht moeten komen. Dit is dus ook de tijd dat mensen weer egels gaan zien. Vandaar dat juist nu deze oproep komt.

De Zoogdiervereniging hoopt dat zoveel mogelijk Nederlanders hun ogen en oren open houden en egels melden. Zo ontstaat een goed beeld waar nog egels gezien worden en waar niet. Komen ze nog overal in Nederland voor of worden ze in bepaalde gebieden nauwelijks nog gezien of helemaal niet? Een vergelijkbaar onderzoek in Engeland leverde bijvoorbeeld de conclusie op dat in het stedelijke gebied van Londen nauwelijks nog egels gezien worden. Zie: http://www.zoogdiervereniging.nl/node/625

Naast de afzonderlijke waarnemingen van egels die worden verzameld via het meldpunt, zijn er ook bijna honderd vrijwilligers lid geworden van het E-team. Deze forenzen noteren een jaar lang op hun woon-werk route de dode egels die ze aantreffen.
 

Foto van een van de eerste wakkere egels van het jaar, door D.Greydanus

Publicatiedatum: 16 april 2009