Bedrijfsterreinen en kantoortuinen kunnen egels redden

22 juni 2009

In het kader van het Jaar van de Egel roept de organisatie bedrijven op hun kantoortuin of industrieterrein om te toveren tot een egelvriendelijk toevluchtsoord.

De Zoogdiervereniging maakt zich zorgen over de egel en zoekt dit jaar in het kader van de onderzoekscampagne Jaar van de Egel uit of de vermoedens van een flinke achteruitgang ook kloppen. De zorgen komen onder andere door het verdwijnen van voor egels geschikte biotopen. Dat zijn de kleinschalige cultuurlandschappen maar ook de nog groene dorpen en steden met veel tuinen en parken. Van belang is dan wel dat die tuinen niet hermetisch afgesloten worden door schuttingen, dat er heggen zijn en ondergroei voor beschutting, een overwinteringsplaats, een vijvertje zonder steile randen en natuurlijk dat alles niet van steen en beton is. En het mooie is dat egels ideale tuinhulpen zijn. Ze zijn bijvoorbeeld dol op slakken.

Zwemmende egel (© Jeroen Visser)

Zwemmende egel (© Jeroen Visser)

Zeker in steden zitten ook veel bedrijven zoals advocatenkantoren, hypotheekadviseurs, uitzendbureaus, onderwijsinstellingen en andere dienstverlenende bedrijven. Zij hebben vaak kantoortuinen en die kunnen met een aantal simpele maatregelen een groene oase voor onder andere egels worden. Ook veel bedrijventerreinen – die tegenwoordig steeds vaker groen aangekleed worden - bieden mogelijkheden. De Zoogdiervereniging roept bedrijven en instellingen op om die kans te grijpen. Zij kunnen na het nemen van een aantal maatregelen beloond worden met een speciaal certificaat en een bord in de tuin.

Bedrijven en instellingen die hun steentje bij willen dragen kunnen zich melden (voor eind augustus) via www.jaarvandeegel.nl (jaarvandeegel@zoogdiervereniging.nl).

Een interview met Vara's Vroege Vogels over de bedrijventerreinen van de Nederlandse omroepen kunt u hier beluisteren.

 

Publicatiedatum: 22 juni 2009