VLEN-dag

Datum
Programma
Image
Rosse vleermuis (© Wesley Overman)
Rosse vleermuis (© Wesley Overman)

Op de VLEN-dag wordt een breed scala aan resultaten van vleermuisonderzoek- en bescherming uit Nederland gepresenteerd. Voor ieders gezondheid: ben je gezond, leuk dat je komt! Voel je je niet lekker? Test je en blijf thuis bij COVID-19 en volg het digitaal!
Locatie: Stadstheater Zoetermeer, Theaterplein 10 te Zoetermeer

Op de VLEN-dag worden voordrachten gehouden over vleermuisbescherming, vleermuisonderzoek en andere vleermuiswetenswaardigheden. Daarnaast zijn er posterpresentaties en stands waar verschillende vleermuisgerelateerde zaken worden verkocht. De VLEN-dag is vooral ook een dag waarop iedereen die geïnteresseerd is in vleermuizen elkaar (weer) ontmoet en is er ruimte om ervaringen met elkaar te kunnen delen. Net als voorgaande jaren is er de gelegenheid voor eenieder om een vraag, ervaring of dilemma (ongeveer 5 minuten) te delen met de zaal. Meld je hiervoor aan bij Niels de Zwarte.

Voor de lunch kun je zelf eten meebrengen; tevens is er lunch te koop bij de cateraar. De dag duurt van 9:15 tot 17:00 uur. De tijden van de voordrachten zijn inclusief 5 minuten vragen na afloop van elke presentatie.

Leo Bels prijs

Dit jaar wordt voor de vierde keer de Leo Bels Prijs uitgereikt aan een inspirerend persoon voor vleermuisbescherming. Vanaf 2019 wordt vleermuisminnend Nederland uitgenodigd om personen te nomineren die een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan het behoud van vleermuizen. De criteria voor de prijs zijn: toewijding, innovatie, enthousiasme en inspiratie om het verschil te maken, zowel voor vleermuizen als voor mensen, waardoor de missie van Vleermuizenwerkgroep Nederland werkelijkheid wordt. Mensen kunnen andere mensen nomineren waarbij je daarbij de redenen voor je nominatie meestuurt, waarna een top 5 aan nominaties volgt. Vervolgens volgt een stemming waarna de jury het aantal stemmen telt; net als bij de Pete Guest Award van de BCT. De jury (Saskia Roselaar en Erik Korsten, de eerste winnaar van de Leo Bels prijs) zijn momenteel de stemmen aan het tellen; de stemming sloot op zondag 22 oktober 23:59 uur.

Digitale VLEN-dag

Sinds 2021 maakte Erik Broer het mogelijk de VLEN-dag live digitaal te volgen. Dit bleek een groot succes. Daarom is ook dit jaar de VLEN-dag via deze link op het VLEN YouTube kanaal van de Vleermuiswerkgroep Nederland wederom te volgen zijn. Hier zijn ook de VLEN-avonden van 2020 en de VLEN-dagen van 2021 en 2022 terug te kijken.

Programma

 • 09.15 Zaal open met stands. Koffie en thee wordt aangeboden door de gemeente Zoetermeer.
 • 10.00 Opening door Niels de Zwarte, dagvoorzitter
 • 10.10 Opening Gemeente Zoetermeer

Lezingen

 • 10.30 Na-isolatie en vleermuizen. De weg vooruit!? door Peter Twisk
 • 10.50 Bat Migration Europe with echolocation calls door Charlotte Roemer
 • 11.20 Spatio-temporal response of synanthropic bats to artificial light at night door Claire Hermans
 • 11.45 Smeren van rosse vleermuizen door Zomer Bruijn
 • 12.15 Pauze - De lunch wordt aangeboden door de Gemeente Zoetermeer (vegetarisch, vegan, met vlees en glutenvrij). Je kunt natuurlijk zelf ook wat meebrengen. Koop (vleermuis)boeken bij de VLEN-dag boekenbeurs, bezoek stands, bekijk de posterpresentaties en spreek met mensen. En deel je meegebrachte vleermuisopnames voor het “Bat Migration Europe- project”.
 • 13.10 Uitreiking van de Leo Bels- prijs
 • 13.25 Meervleermuizen zijn net halve hagedissen: Temperatuuronderzoek bij de meervleermuis door Mees van Horssen
 • 13.50 Belangrijke verblijven van meervleermuis op de kaart! door Tom de Rooij
 • 14.15 Meer meervleermuizen in Noord-Holland door Carolien van der Graaf
 • 14.45 Koffie- en theepauze. Stands bezoeken en mensen spreken. Koffie en thee wordt aangeboden door de gemeente Zoetermeer. Lever je geluidsopnames in op de harde schijven van het “Bat Migration Europe- project”.
 • 15.15 Delen van korte waarnemingen/ ervaringen: Jaar van de Meervleermuis, NvdV 2023, geëmailleerde vleermuisverblijfbordjes en meer.
 • 16.25 Netwerk van laatvliegerverblijven door Iris van der Arend en Johann Prescher
 • 16.50 Afsluiting door de dagvoorzitter
 • 17.00 Einde
 • 17.30 Sluiting gebouw. Mogelijkheid om op eigen kosten gezamenlijk iets te gaan eten en na te spreken.

Routebeschrijving

De jaarlijkse VLEN-dag wordt dit jaar gehouden in de kleine theaterzaal van het Stadstheater Zoetermeer, Theaterplein 10, Zoetermeer.
- Trein en bus Er zijn verschillende opties om naar het Stadstheater in Zoetermeer te komen. Bekijk vooral even www.9292.nl of een andere planningsapp voor de handigste route.
- Auto en fiets Je kan parkeren op Parkeerterrein Denemarkenlaan. Denk eraan om te carpoolen!

Stands

Je kan je aanmelden voor een stand bij het VLEN- bestuur. Ben je geen sponsor van de VLEN, dan kost een stand € 50,-.

VLEN-Boekenbeurs

Heb je een overvolle boekenkast? Met boeken over vleermuizen (of andere zoogdieren), waar je misschien niet meer in kijkt? Schenk ze dan aan de VLEN-dag Boekenbeurs. Wij bepalen een aantrekkelijke prijs zodat een andere zoogdierliefhebber ze kan kopen en lezen. En met de opbrengst worden brochures over vleermuizen vernieuwd en gedrukt. Het werkt heel simpel: bij binnenkomst geef je het boek, of de boeken, af bij de stand van de Zoogdiervereniging. Tijdens de pauzes zijn de boeken daar te koop. Boeken die niet verkocht worden gaan met de stand mee naar volgende evenementen, of worden uiteindelijk verkocht aan een natuur-antiquariaat. Flyer van de boekenbeurs.