Cursus Analyse van vleermuisgeluiden (VOL)

Programma

De Zoogdiervereniging organiseert de cursus ‘Analyse van vleermuisgeluiden’ te Nijmegen op 23 april 2020.

In het veldwerk voor en onderzoek naar vleermuizen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van diverse ‘ultrasound detectors’ met een Time Expansion en/of Real Time systeem. Het gaat van actief opnemen bv. met Pettersson D240x of D1000, of Anabat Walk About in de hand, tot automatisch registreren met bv. Batloggers op de auto of aan de rugzak. In onderzoek bij windmolens of op nazomer-zwermlocaties worden ‘stand alone’ systemen gebruikt Batcorders, Pettersson D500, Batloggers, Soundmeters (SM-4) of Anabat Express of Swift. Ultrasone microfoons gekoppeld aan software op smart- of IPhone of laptop worden ook steeds populairder.

Voor een zekere determinatie, voor naslag en als bewijsmateriaal (zoals bijvoorbeeld voor toevoegen van zeldzame soorten aan de NDFF wordt gevraagd, en ook in het vleermuisprotocol wordt aangeraden) worden opnames gemaakt van de vleermuisgeluiden.

Naast de keuze uit verschillende detectorsystemen wordt ook de keuze in geluidsanalyse programma’s steeds groter. Er zijn nieuwe analyse methoden bij gekomen en ook in het herkennen van soorten is in ontwikkeling. Naast de handmatige analyses, zijn er semiautomatische- tot bijna volautomatische herkenningsprogramma’s.

Welk detectorsysteem en geluidsprogramma past er het beste bij het onderzoeksdoel? Wat zijn de beste instellingen? Hoe zijn soorten aan de hand van het geluid te herkennen? Wat zijn de belangrijkste kenmerken en in welke situatie kunt u een set van kenmerken gebruiken? Hoe leest u een sona/sonogram, oscillogram of spectrogram? Waar zijn goede referentiegeluiden te vinden?

De cursus Analyse van vleermuisgeluiden gaat in op zowel de eigenschappen van de verschillende apparaten als analyseprogramma’s.

Lees hier meer over de cursus.

Deelnemersgegevens

Familienaam deelnemer (1 persoon per keer aanmelden a.u.b.).
Voorletter(s) van de deelnemer
Roepnaam van de deelnemer
Vul hier uw adresgegevens in
Vul hier uw postcode in
Geef hier uw woonplaats op.
Vul hier uw telefoonnummer in
Geef hier indien van toepassing uw dieetwensen en/of allergieën op.

Werkgever gegevens

Vul de naam van uw werkgever in
Vul het adres in van uw werkgever
Vul de postcode in van uw werkgever
Vul de plaats in van uw werkgever
Telefoonnummer van uw werkgever
Emailadres van uw werkgever
Geef hier de bij de factuur te gebruiken kostenplaats op indien dit van toepassing is.
Geef hier de naam van uw contactpersoon of afdeling op indien dit nodig is om op de factuur te vermelden.

Cursusdeelname

Deelname aan cursus
Deze wordt in Nijmegen geograniseerd op 23 april 2020 en kost € 450 excl. btw.
Deze wordt georganiseerd te Landgoed Vlisteren op 25 maart 2020 en kost € 425 excl. btw.

Met het invullen van dit formulier gaat u akkoord met de cursusvoorwaarden.
U dient akkoord te gaan met onze privacyregels om deel te nemen aan cursussen van de Zoogdiervereniging.