Genieten van en leren over zoogdieren tijdens de Zoogdierdag

Zoogdierdag 2024

Elk jaar organiseert de Zoogdiervereniging voor al haar leden, vrijwilligers en overige ‘groene enthousiastelingen’ de landelijke Zoogdierdag. Dit jaar vond het evenement plaats op zaterdag 23 maart in Burgers’ Zoo in Arnhem. Op het programma stonden lezingen, workshops, filmvertoningen en excursies.

Voor het eerst vond de Zoogdierdag plaats in Burgers’ Zoo. Hiertoe is besloten omdat de locaties van voorgaande edities te krap bleken te zijn. Burgers’ Zoo bood bovendien de mogelijkheid tot het combineren van plenaire lezingen, actieve workshops, filmvertoningen en excursies door het dierenpark. Deze schaalvergroting bleek een schot in de roos; bijna 500 deelnemers kwamen naar de Zoogdierdag. 

Onderzoek en bescherming

Het programma was zo samengesteld dat er voor iedereen genoeg te kiezen viel. In het centrale auditorium vonden alle lezingen plaats. Wieneke Huls gaf een samenvatting van alle activiteiten en behaalde resultaten voor het Jaar van meervleermuis, terwijl Joyce Verschoor alle plannen in het kader van het Jaar van de hermelijn aankondigde. Constanze Mager vertelde over de inspanningen die Burgers' Zoo levert voor het welzijn van de dieren en Glenn Lelieveld zoomde in op de status van de goudjakhals in Nederland. Na de pauze loodste Maurice La Haye de zaal door 25 jaar monitoring binnen het NEM en schetste Erik Broer de situatie van vleermuizen en de energietransitie. Nadat enkele werkgroepen een korte update over hun activiteiten hadden gegeven en voorzitter Hero Prins de agenda in het kader van Zoogdierorganisatie 2.0 had doorgenomen, was het tijd voor de ‘special guest’, Cees van Kempen. Op een vergelijkbare manier als met zijn theatershow liet hij de hele zaal de mooie spanning van filmen in de natuur ervaren. Voordat de dag werd afgesloten met een borrel, was het tijd voor de vleermuistechno van Dr. Operator, door Nick Jansen voorzien van prachtige zoogdierbeelden.

De workshop van Stichting Rugvin op de Zoogdierdag
De workshop van Stichting Rugvin op de Zoogdierdag (bron: Eveline van der Jagt)

Verwondering tijdens workshops, films en excursies

Naast de lezingen was er ook ruimte voor een parallelprogramma. Zo werden er twee workshops georganiseerd. Stichting Rugvin nam de zeezoogdieren onder de loep in de workshop ‘Walvispoep’ en Britt van Zelst, Chris Achterberg en Wesley Overman leerden de deelnemers meer over bevers in de ‘Beverworkshop’. Zomer Bruijn combineerde indrukwekkende opnamen van de meervleermuis met zijn uitgebreide kennis. In de documentaire Groenkijkers van Sanne Rovers konden de vele vrijwilligers zich herkennen in de hoofdpersonages die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor de natuur. Om optimaal gebruik te maken van de locatie waren er ook twee excursies. Vincent Elders nam de deelnemers mee in de wereld van diersporen en de jeugdbonden NJN en JNM hadden muizenvallen ('lifetraps') geplaatst. De muizenmonitoring leverde bijzonder veel gevangen muizen op die zich kennelijk bijzonder goed thuis voelen in de natuurlijke omgeving van de dierentuin.

De stand van de Werkgroep Langoren op de Zoogdierdag
De stand van de Werkgroep Langoren op de Zoogdierdag (bron: Glenn Lelieveld)

Samen voor de zoogdieren

De Zoogdiervereniging is dankbaar voor de grote belangstelling en de hulp van alle mensen die zich voor de Zoogdierdag hebben ingezet. Door de inspanningen van al deze betrokken zoogdierfans blijft het mogelijk om de kennis over onze wilde, inheemse zoogdieren jaar na jaar te blijven vergroten zodat we hen kunnen blijven beschermen. Om zoveel mogelijk kennis te delen, zullen alle lezingen binnenkort beschikbaar worden gesteld via de website van de Zoogdiervereniging.