Cursusprogramma

De Zoogdiervereniging organiseert (samen met andere organisaties) weer diverse cursussen en workshops voor professionals.

Hieronder vindt u meer informatie over de cursussen die op dit moment gepland staan. Het inschrijven voor deze cursussen kunt u doen via deze pagina.

In-company cursussen
Uiteraard is het mogelijk om op maat gemaakte cursussen bij u in-company te verzorgen. Helaas hebben wij in 2019 geen ruimte meer om u hierin te voorzien, indien u interesse heeft in een in-company cursus in 2020, dan kunt u contact met ons opnemen via email.

15 en 22-25 oktober en nntb in november: Professionele opleiding wolf

>

Wolven zijn terug in Nederland en het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aantal wolven in Nederland toeneemt. Vanuit verschillende invalshoeken in de samenleving levert dit vragen op. Deze vragen komen terecht bij verschillende organisaties en professionals die nog niet eerder te maken hebben gehad met dit ecologisch, juridisch en maatschappelijk uitdagend dossier.

Vanuit het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging hebben wij de mogelijkheid om deze professionals op te leiden. Deze opleiding is qua inhoud breed opgezet en biedt jou als professional kennis en veldervaring om verder aan de slag te gaan met het veelzijdige wolvendossier.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

5, 12 en 19 november 2019: Vleermuizen en Planologie

>

De Zoogdiervereniging organiseert de cursus ‘Vleermuizen en Planologie’. Deze cursus richt zich in drie dagen, aan de hand van case studies en onderlinge oefeningen op het toepassen van informatie in de eigen rol en binnen het proces. Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

Wat is de ecologie van vleermuizen en wanneer moet u daar nu extra alert op zijn? Hoe voorkomt u vertragingen en verhoogde kosten? Wanneer moet u nou onderzoek doen naar vleermuizen? Is dat altijd noodzakelijk? Aan welke kenmerken voldoen goede onderzoeken? Wat is wettelijk verplicht, hoe werken ontheffingen? Welke maatregelen zijn er om schade aan vleermuizen te voorkomen en/of te verminderen? Hoe maak ik deze informatie, op een productieve wijze, onderdeel van de processen binnen de eigen organisatie?

Kijk voor meer informatie in de aankondiging (pdf).

Organisatie: Zoogdiervereniging
Locatie: Nijmegen
Kosten: € 950 excl. btw
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van de Zoogdiervereniging via email of telefoon (024 7410500).

19 oktober 2019, Cursus gebruik wildcamera & beeldverwerking voor beginners

>

Dit jaar organiseren we weer samen met Silvavir ecologisch advies en Wildlife Monitoring Solutions een wildcameracursus voor (nieuwe) vrijwilligers. De cursus is voor beginners.

Het doel van de cursus is tweeledig:
- waarnemers trainen om te kunnen gaan met een wildcamera.
- de data (beelden) die de wildcamera’s opleveren leren verwerken met behulp van een programma (Agouti) om zodoende voor kwalitatief hoogwaardige validatie en opslag van waarnemingen te zorgen.

Voor wie:
1. Ben je geïnteresseerd, beschik je over een wildcamera en wil je weten hoe je nog betere resultaten kunt behalen? Geef je op.

2. Beschik je niet over een wildcamera, maar vind je het interessant om met beelden van wildcamera’s te werken? Geef je op. Je kunt hier leren hoe het programma ‘Agouti’ werkt en vervolgens vanuit je eigen thuis een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling van onze inheemse zoogdieren.

3. Heb je wellicht een lichamelijke beperking waardoor je minder in de natuur kunt zijn dan je zou willen? Dan is het werken met beelden mogelijk een welkome manier om toch iets voor de natuur te kunnen doen. Geef je op.

Aanmelden kan door het invullen van het webformulier op deze pagina. Er is beperkt plek, de aanmelding wordt gesloten wanneer het maximale aantal deelnemers bereikt is.

Na aanmelding wordt meer informatie over o.a. het programma verstuurd. De cursus duurt ongeveer van 10.00 tot 16.30 uur. Deelnemers moeten hun eigen laptop meenemen om aan de slag te kunnen met het programma 'Agouti'.

Deze cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF.

Organisatie: Zoogdiervereniging, Silvavir ecologisch advies en Wildlife Monitoring Solutions
Locatie: Nijmegen
Kosten: geen, aanmelden verplicht
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van de Zoogdiervereniging via email of telefoon (024 7410500).

30 januari en 6 februari 2020: sporen grote en middelgrote roofdieren

>

De Zoogdiervereniging organiseert de tweedaagse cursus ‘Sporen grote en middelgrote roofdieren’ op 30 januari en 6 februari 2020.

Onderzoek naar de aanwezigheid van zoogdieren is ingewikkelder dan bijvoorbeeld die van vogels. Voor de middelgrote en grote roofdieren zijn het zoeken naar en analyseren van sporen een goede methodiek. Echter, hoe voorkom je dat je ziet wat je wilt zien, maar blijf je scherp in het waarderen van waarnemingen?

Sporendeskundige Annemarie van Diepenbeek en wolvendeskundige Glenn Lelieveld nemen je in twee dagen mee in de wereld van prenten, uitwerpselen en gedode dieren. Je krijgt inzicht in hoe je deze sporen kunt determineren, maar ook hoe je deze moet vastleggen en op waarde moet inschatten. Ook komt het gedrag van roofdieren uitgebreid aan bod.

Kijk op deze pagina voor meer informatie en aanmelden.