Cursusprogramma

De Zoogdiervereniging organiseert (samen met andere organisaties) weer diverse cursussen en workshops voor professionals.

Hieronder vindt u meer informatie over de cursussen die op dit moment gepland staan. Het inschrijven voor deze cursussen kunt u doen via deze pagina.

In-company cursussen
Uiteraard is het mogelijk om op maat gemaakte cursussen bij u in-company te verzorgen. Indien u interesse heeft in een in-company cursus, dan kunt u contact met ons opnemen via email.

20 februari, 10-13 maart en nntb in maart/april: Professionele opleiding wolf (VOL)

>

Wolven zijn terug in Nederland en het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aantal wolven in Nederland toeneemt. Vanuit verschillende invalshoeken in de samenleving levert dit vragen op. Deze vragen komen terecht bij verschillende organisaties en professionals die nog niet eerder te maken hebben gehad met dit ecologisch, juridisch en maatschappelijk uitdagend dossier.

Vanuit het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging hebben wij de mogelijkheid om deze professionals op te leiden. Deze opleiding is qua inhoud breed opgezet en biedt jou als professional kennis en veldervaring om verder aan de slag te gaan met het veelzijdige wolvendossier.

Kijk voor meer informatie op deze pagina.

25 maart 2020: Vleermuizen en Lanenbeheer

>

De Zoogdiervereniging en Stichting Probos organiseren samen een praktijkcursus ‘Lanenbeheer voor vleermuizen’ op 25 maart 2020.

Oude, aftakelende loofbomen met holten en spleten zijn van cruciaal belang voor veel planten en dieren, waaronder vleermuizen. In onze (veelal jonge) bossen behoren laanbomen vaak tot de oudste bomen van het bos. Voor vleermuizen is het aftakelen van lanen op korte termijn een zegen, dan ontstaan juist natuurlijke holtes en spleten. Echter, in veel gevallen worden aftakelende bomen in lanen geruimd om risico’s te vermijden. Soms worden zelfs hele lanen verjongd. Daarmee verdwijnt een belangrijke habitat voor deze soortgroep.

Steeds meer bosbeheerders hebben te maken met aftakelende lanen en bovendien is er - in het verleden - weinig aandacht geweest voor verjonging en aanleg van nieuwe lanen en behoud van individuele bomen in lanen.

Vanuit veiligheidsoogpunt vormen aftakelende lanen een potentieel gevaar voor recreanten. Beheerders dienen te voldoen aan de zorgplicht maar hiervoor ontvangen zij geen vergoeding. Er wordt dan ook steeds meer voor gekozen om aftakelende lanen tijdig te verjongen door de oude laan (al dan niet in meerdere fasen) te kappen en opnieuw in te planten. Bij het verjongen van lanen kan de habitat van vleermuizen in het gedrang komen. De beheerder krijgt hierbij te maken met de wettelijk beschermde status van deze soorten in de Wet natuurbescherming.

Welke mogelijkheden zijn er om een veilige laan te kunnen bieden aan recreanten nu en in de toekomst, én habitat voor vleermuizen in stand te houden? Hoe ga je dan te werk, waar moet je dan op letten? In de ééndaagse cursus ‘Lanenbeheer voor vleermuizen’ komen deze vragen aan bod.

Kijk op deze pagina voor meer informatie en aanmelden.

23 april 2020: Analyse van vleermuisgeluiden voor gevorderden

>

De Zoogdiervereniging organiseert de cursus ‘Analyse van vleermuisgeluiden’.

In het veldwerk voor en onderzoek naar vleermuizen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van diverse ‘ultrasound detectors’ met een Time Expansion en/of Real Time systeem. Het gaat van actief opnemen bv. met Pettersson D240x of D1000, of Anabat Walk About in de hand, tot automatisch registreren met bv. Batloggers op de auto of aan de rugzak. In onderzoek bij windmolens of op nazomer-zwermlocaties worden ‘stand alone’ systemen gebruikt Batcorders, Pettersson D500, Batloggers, Soundmeters (SM-4) of Anabat Express of Swift. Ultrasone microfoons gekoppeld aan software op smart- of IPhone of laptop worden ook steeds populairder.

Voor een zekere determinatie, voor naslag en als bewijsmateriaal (zoals bijvoorbeeld voor toevoegen van zeldzame soorten aan de NDFF wordt gevraagd, en ook in het vleermuisprotocol wordt aangeraden) worden opnames gemaakt van de vleermuisgeluiden.

Naast de keuze uit verschillende detectorsystemen wordt ook de keuze in geluidsanalyse programma’s steeds groter. Er zijn nieuwe analyse methoden bij gekomen en ook in het herkennen van soorten is in ontwikkeling. Naast de handmatige analyses, zijn er semiautomatische- tot bijna volautomatische herkenningsprogramma’s.

Welk detectorsysteem en geluidsprogramma past er het beste bij het onderzoeksdoel? Wat zijn de beste instellingen? Hoe zijn soorten aan de hand van het geluid te herkennen? Wat zijn de belangrijkste kenmerken en in welke situatie kunt u een set van kenmerken gebruiken? Hoe leest u een sona/sonogram, oscillogram of spectrogram? Waar zijn goede referentiegeluiden te vinden?

De cursus Analyse van vleermuisgeluiden gaat in op zowel de eigenschappen van de verschillende apparaten als analyseprogramma’s.

Kijk op deze pagina voor meer informatie en aanmelden.