Cursusprogramma

De Zoogdiervereniging organiseert (samen met andere organisaties) weer diverse cursussen en workshops voor professionals. 

Hieronder vindt u meer informatie over de cursussen die op dit moment gepland staan. Het inschrijven voor deze cursussen kunt u doen via deze pagina.

In-company cursussen
Uiteraard is het mogelijk om op maat gemaakte cursussen bij u in-company te verzorgen. Helaas hebben wij in 2019 geen ruimte meer om u hierin te voorzien, indien u interesse heeft in een in-company cursus in 2020, dan kunt u contact met ons opnemen via email.
 

12 t/m 15 september 2019: Vleermuisvangen - onderzoek naar zwermgedrag voor Mergelgroeven

>

Deze cursus heeft het maximum aantal deelnemers bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Van donderdagmiddag 12 september tot zondagmiddag 15 september organiseren Stichting Vleermuizen Vangen, de Zoogdierenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg en de Veldwerkgroep van de Zoogdiervereniging een cursus Vleermuizen Vangen en Hanteren. Deze cursus is gericht op zowel de beginnende als de gevorderde vleermuiswerkers, die meer kennis willen vergaren hoe vleermuizen te hanteren en te vangen. Door middel van presentaties, droog oefenen, veldwerk in de avond (mistnetten) willen we de deelnemers de diverse aspecten van vleermuisonderzoek laten ervaren. Ook specialistische technieken zoals telemetrisch onderzoek komen aan bod (zowel in theorie als in praktijk).

Het onderzoek gaat enerzijds naar de verhouding tussen zwermende soorten voor afgesloten en niet getelde groeves en ook naar de Bechsteins vleermuis. We achten het mogelijk om tijdens deze cursus minstens vangsten te doen van negen vleermuissoorten: Bechstein vleermuis, Brandts vleermuis, vale vleermuis, gewone dwergvleermuis, gewone grootoorvleermuis, franjestaart, watervleermuis, meervleermuis en baardvleermuis. Tevens is er kans bosvleermuis en rosse vleermuis waar te nemen met bat-detector en mogelijk deze ook te vangen.
De cursus is een onderdeel van het opleidingstraject tot zelfstandig vanger (voor meer informatie zie www.vleermuisvangen.nl) wordt van alle deelnemers verwacht dat zij het gehele lange weekend aanwezig zullen zijn. Tijdens deze cursus is er de mogelijkheid om het opleidingstraject af te ronden met het theorie-examen. Voor deelname aan de cursus dient iedereen die vleermuizen wilt hanteren voldoende gevaccineerd te zijn tegen rabiës.

Er kunnen maximaal 30 cursisten mee doen aan de cursus. De cursus duurt 4 dagen (3 overnachtingen). Het maxinmum aantal deelnemers is ruim bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk. Ook de wachtlijst voor de cursus zit vol!
De kosten bedragen € 125,-. Voor studenten €100,- (inclusief verblijfplaats, maaltijden en syllabus).

Organisatie: Stichting Vleermuizen Vangen i.s.m. Veldwerkgroep Zoogdiervereniging en NHGL

Locatie: Schin op Geul

Kosten: €125,- (€100,- voor studenten)

  25 september 2019: Analyse van vleermuisgeluiden

  >

  De Zoogdiervereniging organiseert de cursus ‘Analyse van vleermuisgeluiden’. Deze cursus richt zich in één dag, aan de hand van case studies en onderlinge oefeningen op zowel de eigenschappen van de verschillende apparaten als analyseprogramma’s. Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

  Welk detectorsysteem en geluidsprogramma past er het beste bij het onderzoeksdoel? Wat zijn de beste instellingen? Hoe zijn soorten aan de hand van het geluid te herkennen? Wat zijn de belangrijkste kenmerken en in welke situatie kunt u een set van kenmerken gebruiken? Hoe leest u een sona/sonogram, oscillogram of spectrogram? Waar zijn goede referentiegeluiden te vinden?

  Kijk voor meer informatie in de aankondiging (pdf).

  Organisatie: Zoogdiervereniging
  Locatie: Nijmegen
  Kosten: € 450 excl. btw
  Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van de Zoogdiervereniging via email of telefoon (024 7410500).

   

  15 en 22-25 oktober en nntb in november: Professionele opleiding wolf

  >

  Wolven zijn terug in Nederland en het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aantal wolven in Nederland toeneemt. Vanuit verschillende invalshoeken in de samenleving levert dit vragen op. Deze vragen komen terecht bij verschillende organisaties en professionals die nog niet eerder te maken hebben gehad met dit ecologisch, juridisch en maatschappelijk uitdagend dossier. 

  Vanuit het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging hebben wij de mogelijkheid om deze professionals op te leiden. Deze opleiding is qua inhoud breed opgezet en biedt jou als professional kennis en veldervaring om verder aan de slag te gaan met het veelzijdige wolvendossier.

  Kijk voor meer informatie op deze pagina.

  5, 12 en 19 november 2019: Vleermuizen en Planologie

  >

  De Zoogdiervereniging organiseert de cursus ‘Vleermuizen en Planologie’. Deze cursus richt zich in drie dagen, aan de hand van case studies en onderlinge oefeningen op het toepassen van informatie in de eigen rol en binnen het proces. Aan de orde komen onder andere de volgende onderwerpen:

  Wat is de ecologie van vleermuizen en wanneer moet u daar nu extra alert op zijn? Hoe voorkomt u vertragingen en verhoogde kosten? Wanneer moet u nou onderzoek doen naar vleermuizen? Is dat altijd noodzakelijk? Aan welke kenmerken voldoen goede onderzoeken? Wat is wettelijk verplicht, hoe werken ontheffingen? Welke maatregelen zijn er om schade aan vleermuizen te voorkomen en/of te verminderen? Hoe maak ik deze informatie, op een productieve wijze, onderdeel van de processen binnen de eigen organisatie?

  Kijk voor meer informatie in de aankondiging (pdf).

  Organisatie: Zoogdiervereniging
  Locatie: Nijmegen
  Kosten: € 950 excl. btw
  Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat van de Zoogdiervereniging via email of telefoon (024 7410500).