Professionele opleiding in wolvendossier voorjaar 2023 (VOL)
Wolven zijn terug in Nederland en het ligt in de lijn der verwachtingen dat het aantal wolven in Nederland toeneemt. Vanuit verschillende invalshoeken in de samenleving levert dit vragen op. Deze vragen komen terecht bij verschillende organisaties en professionals die nog niet eerder te maken hebben gehad met dit ecologisch, juridisch en maatschappelijk uitdagend dossier.
Vanuit het Wolvenmeldpunt van de Zoogdiervereniging hebben wij de mogelijkheid om deze professionals op te leiden. Deze opleiding is qua inhoud breed opgezet en biedt jou als professional kennis en veldervaring om verder aan de slag te gaan met het veelzijdige wolvendossier.
Onderwerpen
Aan bod komt:
- Theorie over sporen en de relatie met de morfologie van wolven (Dick Klees; Studio Wolverine)
- Ecologie van wolven, inclusief gedragsbiologie en analyse waarom wolven daar opdoken waar ze kwamen (Dick Klees; Studio Wolverine)
- Wetgeving en beleid in Nederland (Glenn Lelieveld; Zoogdiervereniging)
- Het documenteren en valideren van directe en indirecte sporen (Glenn Lelieveld; Zoogdiervereniging)
- Het bemonsteren van indirecte sporen zodat DNA-analyse mogelijk is.(Wolfskompetenzzentrum Iden; Sachsen-Anhalt & Arjen de Groot & Hugh Jansman; Wageningen Environmental Research)
- Preventieve maatregelen in de praktijk (Wolfskompetenzzentrum Iden; Sachsen-Anhalt)
- Uitleg over genetisch onderzoek en het in de praktijk leren vast te stellen waar bijtwond zit voor DNA-bemonstering (Arjen de Groot & Hugh Jansman; Wageningen Environmental Research)
- Omgaan met verschillende ethische perspectieven met betrekking tot de wolf (Martin Drenthen; Radboud Universiteit)
Opzet
De opzet van de opleiding is als volgt:
- 1 theoriedag in Ede op 6 april 2023.
- 4 praktijkdagen in Sachsen-Anhalt op 17 t/m 20 april 2023.
- 1 dagdeel DNA-monster-workshop en 1 dagdeel ethische en sociale aspecten; in Wageningen op 25 mei 2023.
Doelgroep
Allen die betrokken zijn of kunnen zijn bij de terugkeer van de wolf naar Nederland, zoals
- ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijksoverheid bij afdelingen op het gebied van natuurbeleid, handhaving en buitenterreinen.
- terreinbeheerders
- faunabeheerders
- faunaschade specialisten
- onderzoekers
- natuurbeschermers
- vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt
Kosten
De opleidingskosten bedragen €950 ex btw. Bij onze praktijkdagen in Sachsen-Anhalt verblijven we in een hotel vanwaar we opereren, dit kost €300 excl btw per persoon voor de drie nachten en maaltijden. Reiskosten en extra drankjes in Duitsland zijn niet inbegrepen.
Aanmelden
U kunt zich via onderstaande formulier aanmelden. Indien er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, dan werken wij op volgorde van binnenkomst, plaatsen wij de mensen die nog niet mee kunnen doen op de wachtlijst en houden wij deze mensen op de hoogte van nieuwe mogelijkheden om deze opleiding te volgen.