Mollenweekend

De mol is een zoogdier dat niet vaak in de spotlight staat. Wat weten we eigenlijk over de mol? De mol komt (bijna) overal in Nederland voor, maar waar precies? De Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling roepen iedereen op om op zaterdag 8 en zondag 9 februari te zoeken naar mollen(sporen) en deze waarnemingen door te geven via het speciale mollenmeldpunt of via de Jaarrond Tuintelling.
De meest voorkomende mollensporen zijn natuurlijk molshopen. Deze vallen vaak goed op in weilanden, parken en tuinen, maar ze kunnen ook in het bos meer verscholen zijn. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken ziet is erg klein, maar wie weet dat je geluk hebt als je goed zoekt!
Het belangrijkste is om de locatie, datum en type spoor door te geven. Uiteraard mag je ook het aantal molshopen doorgeven. De data gebruiken we om de verspreiding van de mol (nog beter) in kaart te brengen. Over het aantal mollen kunnen we met deze telling geen conclusies trekken. Het mollenweekend is een mooie gelegenheid om wat meer te leren over dit verborgen levende zoogdier.
Wist je dat…
- Een mol zowel voor- als achteruit kan bewegen door zijn gangenstelsel onder de grond?
- Mollen goed kunnen zwemmen en klimmen?
- Een mol zijn gangenstelsel gebruikt als val? Regenwormen, spinnen, slakken en andere kleine dieren die in zijn gang vallen, eet de mol graag op.
De mollen(sporen)telling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.