Zomerkamp Veldwerkgroep

Start datum: 
07/08/2017
Programma: 

Dit jaar wordt het zomerkamp van de Veldwerkgroep gehouden in het noord oosten van Polen en wel in het Mazurisch merengebied. We hebben als onderkomen de beschikking over het veldstation van de Warsaw University bij het plaatsje Urwitalt, ongeveer tien kilometer van Mikolajki. Het ligt vlak bij het Luknajno Lake Biosphere Reserve. We komen terecht in een gebied met een grote verscheidenheid aan kleine zoogdieren, maar ook grotere zoogdieren zoals eland, mink, wolf en das kunnen worden waargenomen.

Tijdens ons verblijf zal de nadruk komen te liggen op vleermuisonderzoek en wel in het bijzonder naar mops-, meer- (komt deze soort hier nu wel of niet voor?) en vale vleermuis. Er zijn een aantal doelen gedefinieerd:

- Wat is het belang van oude bomen voor de vleermuispopulatie in de regio? (in het bijzonder de directe omgeving van het veldwerkstation is niet goed onderzocht)
- Er is een oud fort dat door vleermuizen gebruikt wordt, maar het gebruik door andere zoogdieren is onbekend. Daarbij wordt in de winter sinds kort hier de vale vleermuis aangetroffen, maar zomer waarnemingen zijn niet bekend.
- Inzet van cameravallen voor grote zoogdieren in relatie tot de ecologische functies van de oude bossen van Polen

De openstaande vragen hopen we te beantwoorden door de inzet van verschillende technieken; bat-detectorwerk, cameravallen, mistnetten, kerkzolderonderzoek, etc.

Organisatie: 
Veldwerkgroep
Locatie: 
Urwitalt, Mazuren Polen
Kosten: 
300,-
Contact: 
Odile Noort-Schmidt