Nieuwsoverzicht

Egel

De egel in het zonnetje: recordaantal tellingen tijdens de Egeltelling

20 september 2023
Heel Nederland heeft zich afgelopen weekend ingezet om de egel op de kaart te zetten. De Egeltelling is hét moment om het stekelige en nuttige dier in de schijnwerpers te zetten, maar ook om erachter te komen waar de egel precies voorkomt. Dit jaar heeft een recordaantal mensen meegedaan aan dit evenement. De Zoogdiervereniging, Egelbescherming Nederland en Tuintelling bedanken alle deelnemers!
Egel (© Wesley Overman)

Egeltelling op 16 en 17 september: omarm de egel

11 september 2023
Misschien zit er wel een bij jou in de tuin of lopen ze in de buurt; op de aanwezigheid van egels mag je trots zijn. Een egel is namelijk niet alleen schattig, maar ook erg nuttig. Tijdens de Egeltelling op 16 en 17 september staat de egel in de schijnwerpers. Hoe gaat het met de egel en hoe zit het met de verspreiding? Geef ook jouw waarnemingen door en help mee deze vragen te beantwoorden.
Mopsvleermuizen onder losse schors - Foto Christian Giese

Terugblik op een unieke vondst: de eerste kraamkolonie mopsvleermuis in Nederland

07 september 2023
Eind juni werd tijdens vleermuisonderzoek in de omgeving van Winterswijk een mopsvleermuis gevangen. Omdat het een zogend vrouwtje betrof, is het dier van een klein zendertje voorzien. Dit leidde tot de vondst van een kraamverblijfplaats. Een waar unicum: nooit eerder werd in Nederland een verblijfplaats vastgesteld, noch bewijs voor voortplanting waargenomen. In dit artikel lees je het hele verhaal.
Rosse vleermuis (© Wesley Overman)

De Nacht van de Vleermuis

24 augustus 2023
‘Licht uit en “spot” aan…’. Aankomend weekend wordt er met de Nacht van de vleermuis aandacht besteed aan deze nachtelijke vliegkunstenaars. Op veel plekken in Nederland (en daarbuiten) worden diverse activiteiten georganiseerd om aan mee te doen. Ga bijvoorbeeld mee met een vleermuisexpert en krijg een kijkje in de wereld van vleermuizen.
Eikelmuis (© Wesley Overman)

Liftende eikelmuizen uit Frankrijk: buitenkans of probleem?

18 augustus 2023
In het uiterste zuiden van Limburg leeft de eikelmuis (Eliomys quercinus), het zeldzaamste knaagdier van Nederland en een soort die in heel Europa achteruit gaat. In 2022, tijdens het ‘Jaar van de Eikelmuis’, was er veel aandacht voor dit prachtige diertje en heeft heel Nederland kennis gemaakt met de eikelmuis. Veel Nederlanders kennen het dier en weten inmiddels ook dat hij bedreigd is.