Nulstandbeleid voor wild zwijn niet houdbaar (met VIDEO)

17 september 2014

Regelmatig komt het wild zwijn in het nieuws. Zo ook nu, doordat een aantal uit een Limburgs kanaal geredde zwijnen na hun redding werd afgeschoten. Dergelijke incidenten laten zien dat het huidige beleid ten aanzien van het wild zwijn niet houdbaar is. De Zoogdiervereniging heeft een filmpje over het wild zwijn én het huidige beleid gemaakt.

Het wild zwijn mag volgens het huidige beleid alleen voorkomen op de Veluwe en in de Meinweg in Limburg. Daarbuiten dus niet, het zogenaamde ‘nulstandsbeleid’. Nu is al jaren bekend dat het wild zwijn zich hier niet aan houdt en ook andere geschikte leefgebieden heeft bevolkt. Dit kan vaak ook, zoals diverse studies hebben laten zien. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de kansenkaart uit het ‘Jaar van het Wild Zwijn’.

Het is weliswaar zo dat het wild zwijn niet overal gewenst is, doordat het landbouwschade en gevaarlijke verkeerssituatie kan veroorzaken. Maar er zijn meer oplossingen dan enkel een verbod op aanwezigheid en afschot. Zie ook een artikel dat eerder verscheen in Zoogdier.

Een nieuw filmpje van de Zoogdiervereniging vertelt meer over het wild zwijn.

Dit filmpje is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en Groen&Doen.

Tekst: Stefan Vreugdenhil
Foto thumbnail: Martijn van Oene

 

 

 

Publicatiedatum: 17 september 2014